Το Tae Kwon Do (ή Ταεκβοντό) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και από το 2000 έχει γίνει επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα.

Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει «κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι», Κβον σημαίνει «χτυπάω με τη γροθιά» και Ντο σημαίνει «τέχνη». Σε ελεύθερη μετάφραση, Tae Kwon Do σημαίνει «Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς».

Οι αρχές του Tae Kwon Do, στις οποίες δίνουμε μεγάλη βαρύτητα είναι η Ευγένεια, η Ακεραιότητα, η Επιμονή, η Αυτοέλεγχος και το Ακατάβλητο Πνεύμα.

Η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα.

Αν και το Tae Kwon Do διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται κυρίως στις κλωτσιές και στην αποφυγή της επίθεσης του αντιπάλου και γι’ αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

Στην σχολή μας διδάσκουμε Αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο αλλά και Παραδοσιακό Tae Kwon Do.

Τι είναι το αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο
Το αγωνιστικό, ή αθλητικό Tae Kwon Do χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης και όχι χαμηλότερα). Aπαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη, η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές.
Οι δύο αντίπαλοι φοράνε υποχρεωτικά κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 3 λεπτών. Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 3 πόντους για κλωτσιά στο κεφάλι, +1 πόντος αν το λάκτισμα είναι περιστροφικό) παίρνουν πόντους. Οι παραβάσεις από την άλλη, αφαιρούν πόντους. Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

Τι είναι το παραδοσιακό Tae Kwon Do
Ο σκοπός των εθιμοτυπιών, των φορμών (Poomse), στάσεων και τεχνικών είναι μέσα από την πειθαρχεία και αυτοσυγκέντρωση να καλλιεργήσει τον νου και το πνεύμα με τέτοιον τρόπο ώστε όταν ο μαχητής είναι σε ηρεμία ούτε ο χειρότερος αντίπαλος να μην μπορεί να του επιτεθεί. Επιμένουμε πολύ στην εκπαίδευση στο παραδοσιακό Ταεκβοντό, θεωρώντας πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρων από το αγωνιστικό και σαφώς πιο αποτελεσματικό στην αυτοάμυνα.

Ο σύλλογος μας είναι αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

Σύλλογος Taekwondo, Γ. Α. Σ. ΣΤΟΧΟΣ Αγίου Δημητρίου